Avrupa Ülkeleri, İran'a 'Snapback' Mekanizması Uyarısı

DÜNYA اخبار

Avrupa Ülkeleri, İran'a 'Snapback' Mekanizması Uyarısı
İRANBERJİMNÜKLEER
  • 📰 IRNA_1313
  • ⏱ Reading Time:
  • 72 sec. here
  • 8 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 49%
  • Publisher: 63%

Almanya, Fransa ve İngiltere, Nisan ayında düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında, İran'a 'Snapback' mekanizması uyarısı yaptı. Üç ülke, İran'ın nükleer silaha ulaşmasını engellemek için bu mekanizmayı kullanma olasılığını vurguladı.

به گزارش سیاست خارجی ایرنا، سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس، آذرماه سال جاری و در جریان برگزاری نشست دوره‌ای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱، بار دیگر نسبت به فعال‌سازی سازوکار «اسنپ بک» موسوم به مکانیسم ماشه به ایران هشدار دادند.

تهران دیگر عملا در پاسخ به عدم اجرای تعهدات از سوی طرف مقابل، به مفاد توافق پایبند نبود و این وضعیت دوجانبه، اهداف توافق را که همان ایجاد اعتماد سازی درباره برنامه هسته ای ایران در طول ده سال در ازای رفع دائمی تحریم های هسته ای ایران بود، دور از دسترس می‌نمود. وزیران خارجه نیز ۱۵روز زمان خواهند داشت تا موضوع را فیصله دهند، مگر اینکه این زمان با اجماع تمدید شود. پس از بررسی کمیسیون مشترک، به موازات بررسی در سطح وزیران، عضو شاکی یا عضوی که اجرای تکالیف‌اش زیر سوال بوده است میتواند درخواست نماید که موضوع توسط یک هیات مشورتی که متشکل از سه عضو خواهد بود بررسی شود.

چنانچه قطعنامه فوق الذکر ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ به تصویب نرسد، آنگاه مفاد قطعنامه های سابق شورای امنیت سازمان ملل متحد مجددا اعمال خواهد شد.

در سال ۲۰۱۹، شورای عالی امنیت ملی ایران تصمیم گرفت تا پس از یکسال از خروج آمریکا از برجام، ایران براساس همین سازوکار موسوم به اسنپ بک و بصورت مرحله‌ای، برنامه هسته‌ای خود را از سربگیرد. بنابراین نیاز به مکانیسم و سازوکاری بود که در صورت نقض تعهدات از سوی هر یک از طرفین، طرف مقابل نیز قادر باشد تا تعهدات خود را با پشتوانه حقوقی کنار گذاشته و وضعیت را به پیش از امضای توافق در سال ۲۰۱۵، بازگرداند.

بنابراین تهدید توسل به بند سازوکار حل و فصل اختلافات برای بازگرداندن قطعنامه‌های پیشین تا اکتبر ۲۰۲۵، همچنان تنها ابزاری در دست سه کشور اروپایی حاضر در برجام است که در سال‌های گذشته چه بصورت انفرادی و چه در چهارچوب بیانیه جمعی دو در قالب تروئیکای اروپایی نسبت به تحقق آن هشدار داده‌اند.

این خبر را خلاصه کرده ایم تا بتوانید سریع آن را بخوانید. اگر به خبر علاقه مند هستید، می توانید متن کامل را اینجا بخوانید. ادامه مطلب:

IRNA_1313 /  🏆 6. in İR

İRAN BERJİM NÜKLEER AB SNAPBACK

ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها

Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.

İran Cumhurbaşkanı: İran, Bölgesel Barışı ve Güvenliği Hedefliyorİran Cumhurbaşkanı: İran, Bölgesel Barışı ve Güvenliği Hedefliyorİran Cumhurbaşkanı, Umman Dışişleri Bakanı ile görüşmede, İran'ın dış politikasının temel hedeflerinin bölgesel ve İslam ülkeleri arasındaki barışı ve güvenliği sağlamak olduğunu vurguladı.
ادامه مطلب »

Avrupa Ülkeleri Ukrayna'ya Askeri Güç Gönderme Tartışmalarını BaşlattıAvrupa Ülkeleri Ukrayna'ya Askeri Güç Gönderme Tartışmalarını BaşlattıAvrupa ülkeleri, Ukrayna'ya ateşkes veya barış anlaşması durumunda askeri güç gönderme konusunda görüşmelere başlamış. Bu tartışmaların başlıca sebebi, ABD'nin seçilen başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'ya askeri güç göndermeyeceği açıklamasıdır. Avrupa liderleri, Ukrayna'ya askeri ve ekonomik yardım artırmaya odaklanıyor ve Putin'in müzakerelere hazır olmadığını düşünüyor. Ancak bazı yetkililer, Ukrayna'nın güvenliğini sağlamak için onlarca bin asker gönderme konusunda daha ileri görüşler geliştirmekte. Bu durum, NATO'nun Rusya ile doğrudan çatışmasına yol açma ve Avrupa ordularının, özellikle de Amerika'ya olan ekonomik ve askeri bağımlılığı artırma riski taşır.
ادامه مطلب »

Suriye'de El-Cülanî'ye YaklaşmalarSuriye'de El-Cülanî'ye YaklaşmalarABD ve Avrupa ülkeleri Suriye'nin düşmesinin ardından el-Cülanî ile görüşmelerini artırıyor. Bu durum bazı uzmanlar tarafından endişe verici olarak görülüyor.
ادامه مطلب »

İran Dışişleri Bakanı: Suriye'deki Olaylar Bölge Ülkeleri İçin Endişeİran Dışişleri Bakanı: Suriye'deki Olaylar Bölge Ülkeleri İçin Endişeİran Dışişleri Bakanı, Suriye'deki durumun bölge ülkeleri için endişe verici olduğunu belirterek, Amerika ve İsrail'in İslam ülkelerini parçalamayı amaçlayan bir plan yaptığını iddia etti.
ادامه مطلب »

İran'ın Gaz Tüketimi Avrupa'ya Göre Dört Kat Değilİran'ın Gaz Tüketimi Avrupa'ya Göre Dört Kat Değilİran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi'nin Avrupa'ya göre gaz tüketimi dört kat fazladır iddiasının doğru olmaması üzerine dünya enerji verileri incelendi. Belarus Avrupa'da en fazla gaz tüketen ülke olup, kişi başı tüketimde İran'ın bu ülkeye kıyasla 1.5 kat fazlası olduğu belirlendi. İran'ın kişi başı gaz tüketimi, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden olan Hollanda'dan iki kat fazla iken, İtalya, İrlanda, İngiltere ve Almanya gibi diğer ülkelerde üç kat fazla olduğu görüldü. Ünlü olmak üzere, Katar, Oman, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan, Rusya, Kanada ve Suudi Arabistan gibi gaz bakımından zengin ülkelerde kişi başı gaz tüketimi İran'dan daha yüksek.
ادامه مطلب »

İnşaat İşçilerinin Sigorta Sorunu ve FATF'Den Umarİnşaat İşçilerinin Sigorta Sorunu ve FATF'Den Umarİnşaat işçilerinin sigorta sistemiyle ilgili bir sorun vurgulanmıştır. Ayrıca, İran ve üç Avrupa ülkesinin FATF'deki yeniden değerlendirme sürecine dair görüşmeler yapılacağı belirtilmiştir.
ادامه مطلب »



Render Time: 2025-02-22 13:54:22