İran'da Su Kaynaklarındaki Denge Eksikliği

İklim Değişikliği اخبار

İran'da Su Kaynaklarındaki Denge Eksikliği
Su Kaynaklarındaki Dengeİklim DeğişikliğiÇevre Hakları
  • 📰 SharghDaily
  • ⏱ Reading Time:
  • 87 sec. here
  • 9 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 59%
  • Publisher: 68%

İran'ın merkezi platosu, su kaynaklarının yetersizliğinden dolayı ciddi zorluklar yaşıyor. İklim değişikliği, çevre haklarına olan su payının azalması ve aşırı yeraltı su kullanımının bu sorunu daha da kötüleştirdiği belirtiliyor.

Mekansal ve zamanı olarak eşit olmayan su dağılımı ve kaynaklar ile kullanım arasında denge olmaması sadece İran 'ın merkezi bölgelerini değil, dünyadaki birçok kurak ve yarı kurak bölgeyi de etkiliyor. İran 'ın merkezi platosu , ülkenin %52'sini ve %49'unu kapsayan nüfusa sahip olmakla birlikte, yüzey ve yer altı su kaynaklarının sadece %21'ini barındırıyor. Bu nedenle, ülkedeki ve özellikle de merkezi platodaki su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ciddi zorluklarla karşı karşıya.

Özellikle son iki decada iklim değişiklikleri, sıcaklığın artması ve yağış miktarı ve türünün azalması bu sorunu daha da kötüleştiriyor. Su kaynaklarının çevre haklarına olan payının azalması ve yeraltı su kaynaklarından aşırı su çekimi, su kalitesinin düşmesi ve zararlı çöküntü fenomeni gibi sonuçlara yol açıyor. Nehir ve bataklıkların çevre haklarının azaltılması, nadir ve nadir rastlanan bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına ve bu türlerin telafi edilemez zarar görmesine neden oluyor. Bereketli topraklardan artan toz bulutu, toprak erozyonu, çiftçiler gibi su kaynaklarından yararlananların yaşadığı ekonomik ve sosyal sıkıntılar, bu su kaynakları ve kullanımları arasındaki denge eksikliğinin sonuçları arasında yer alıyor. Su kaynakları ve kullanımları arasındaki denge eksikliği, uzun zamandır İran'ın merkezi ve doğu bölgelerinde mevcuttur ve günümüzde giderek daha fazla belirginleşmektedir. Atalarımız, 2000 yıldan fazla bir zaman önce, kanyonları (kariz) yaratarak, dağ eteklerinden kurak bölgelere suyun 100 kilometre uzunlukta ve sürekli bir şekilde taşınmasını sağlamışlardır. İran, 36.000'den fazla kanyon ile toplam 800/217 kilometre uzunluğunda (Dünya'nın çapının 16 katı) ve yılda ortalama 3/6 milyar metreküp su akışı ile bu sürdürülebilir su transfer yönteminden yüzyıllardır en iyi şekilde yararlanmaktadır. Gönnâbâde'nin kanyonu, İran'ın en derin kanyonu olarak 350 metre derinliğindeki ana kaynağı ile, ve 100 kilometre uzunluğunda olan Zârc kanyonu, 2000 ila 3000 yıl arasında var olduğunu kanıtlıyor. Bu nedenle, İran'ın merkezi platosu, su kaynakları ve kullanımları arasındaki dengesizliğinden dolayı uzun zamandan beri daha su bakımından zengin bölgelerden su temin etme çabasındadır

این خبر را خلاصه کرده ایم تا بتوانید سریع آن را بخوانید. اگر به خبر علاقه مند هستید، می توانید متن کامل را اینجا بخوانید. ادامه مطلب:

SharghDaily /  🏆 1. in İR

Su Kaynaklarındaki Denge İklim Değişikliği Çevre Hakları Su Krizi İran Merkezi Platosu

ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها

Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.

Yayınevleri, Küresel Ekonomi Kriziyle Başa Çalışmak Zorunda KaldıYayınevleri, Küresel Ekonomi Kriziyle Başa Çalışmak Zorunda Kaldıİran'daki yayıncılar, ekonomik kriz ve destek eksikliği nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor.
ادامه مطلب »

İran'da Enerji Krizi: Gaz ve Elektrik Şortage'suİran'da Enerji Krizi: Gaz ve Elektrik Şortage'suİran'da enerji sıkıntısı sorunu, özellikle gaz ve elektrik tedariğinde yaşanan kısıtlamalar nedeniyle kriz boyutunu aldı. Ülkenin enerji sisteminde yaşanan bu sorunlar, hem vatandaşları hem de ekonomik faaliyetleri olumsuz etkiliyor. Uzun süreli elektrik kesintileri ve gaz sıkıntısı, kamu hizmetleri, eğitim kurumları ve sanayide ciddi aksaklıklara yol açıyor.
ادامه مطلب »

İşçilerin Yıllık Hakları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şeyİşçilerin Yıllık Hakları Hakkında Bilmeniz Gereken Her ŞeyBu makale, İran'da işçilerin yıllık hakları hakkında kapsamlı bilgi sunmaktadır.
ادامه مطلب »

İran'da Okuma Yazma Oranı %97'ye Ulaştıİran'da Okuma Yazma Oranı %97'ye UlaştıSon 45 yılda İran'da okuma yazma oranı %47.5'den %97'ye yükselmiş olsa da, hala 18 milyon analfabet ve yetersiz eğitimli kişi bulunuyor.
ادامه مطلب »

İran'da Okuma Yazma Oranı %97'ye Ulaştıİran'da Okuma Yazma Oranı %97'ye Ulaştıİran'da okuma yazma oranı %97'ye ulaşmış olsa da, 18 milyon kişi okuma yazma ihtiyacı taşıyor.
ادامه مطلب »

Teris Bölgesinde Gaz EksikliğiTeris Bölgesinde Gaz EksikliğiKâşmer'de, bölgedeki gaz taşıma hattının yeterli kapasiteye sahip olmadığı ve sanayi ve yapılaşmanın hızla arttığı için gaz sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor.
ادامه مطلب »



Render Time: 2025-02-19 13:14:06