همزمان با شروع ماه محرم همه چیز حال و هوای این ماه را به خود میگیرد؛ از سیاهپوش کردن کوچهها و خیابانها گرفته تا رعایت برخی آداب و پرهیز از انجام برخی کارها به حرمت این ماه؛ هرچند برخی رفتارها هم در گذر زمان و بیآنکه قاعده و قانون خاصی درباره آنها وجود داشته باشد، ابتدا به عادت و سپس به بخشی از فرهنگ ما تبدیل شدهاند.
به گزارش ایسنا، البته این فرهنگ نیز در گذر زمان دستخوش تغییراتی شده و آدابی به آن اضافه یا از آن کاسته شده است. آدابی که رعایت کردن برخی از آنها به حرمت ماه محرم منطقی به نظر میرسد ولی در نقطه مقابل، پشتِ رعایت کردن برخی دیگر، نه تنها منطقی وجود ندارد که حتی این سوال را در ذهن پررنگ میکند که نکند چنین باوری که در طول سالها و نسل به نسل منتقل شده است، رنگوبویی از خرافه به خود گرفته باشد؟
در جَندَق، شهری از تواقع استان اصفهان در روز تاسوعا عدهای عَلَم برمیدارند و به خانهها میبرند. پس از ورود علم به هر خانه، علمدار آن را از روی شانه پایین میآورد؛ اهل خانه آن را میبوسند و مقداری آب روی آن میریزند و ظرف دیگری زیر آن نگه میدارند تا آبی که از بالا ریخته بودند وارد ظرف شود چرا که به اعتقاد آنها این آب میتواند شفابخش باشد.
علاوه بر این، خرده فرهنگهای دیگری نیز وجود دارد. به عنوان مثال طلافروشان از قدیمالایام، روز سوم ماه محرم که به حضرت رقیه منتسب است، از فروختن گوشواره امتناع میکنند؛ چرا که نقل است که در روز عاشورا، گوشواره از گوش ایشان کشیده شد.در این زمینه، زنان خوزستانی نیز رسم دارند که در ماه محرم به ویژه دهه اول آن، زیورالات خود را به نشانه احترام به زنان حرم اباعبدالله و مصیب آنها، در میآوردند و کنار میگذاشتند.
به باور برخی افراد نیز اگر شب عاشورا در کنار ۴۰ منبر شمع روشن کنند، حاجاتشان برآورده خواهد شد. باوری که البته روایت مستند مذهبی درباره آن وجود ندارد.ماه محرم خیلی وقتها حتی بر آداب معاشرت اجتماعی افراد هم اثر میگذارد؛ به شکلی که اگر دو نفر بعد از مدتی یکدیگر را میبینند، سعی میکنند تنها به دست دادن اکتفا کنند و روبوسی نکنند؛ در صورتی هم که یکدیگر را ببوسند بلافاصله میگویند: «لعنت بر دل سیاه یزید».
در گذشته در نقاطی از استان کرمان افراد بر این عقیده بودند که زنِ شوهردار ۱۰ روز اول ماه محرم نباید بـه حمام برود و چادرش را بشوید زیرا برایش بدشگون است و ممکن است، شوهرش بمیرد! اعتقادی که ناگفته پیداست که یک خرافات عجیب و بدون روایت مستند مذهبی است. از طرفی برخی زنان که گمان میکردند مشکل باروری دارند نیز در این ایام برای بچهدار شدن دست به دامن برخی باورهای مذهبی میشدند؛ مثلا نیت میکردند و از زیر بیرقِ دستههای سوگواری رد میشدند تا مشکلشان برطرف شود؛ روایتها و نقلهای متعهددی در این زمینه در ایران و کشورهای مسلمان وجود دارد.
ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها
Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.
کدام باورهای عامه درباره محرم رنگ خرافه و کدام هنوز حرمت دارند؟همزمان با شروع ماه محرم همه چیز حال و هوای این ماه را به خود میگیرد؛ از سیاهپوش کردن کوچهها و خیابانها گرفته تا رعایت برخی آداب و پرهیز از انجام برخی کارها به حرمت این ماه؛ هرچند برخی رفتارها هم در گذر زمان و بیآنکه قاعده و قانون خاصی درباره آنها وجود داشته باشد، ابتدا به عادت و سپس به بخشی از فرهنگ ما تبدیل شدهاند.
ادامه مطلب »
آلمان: شانس پیروزی کدام بیشتر استاوپتا با آنالیز عملکرد اسپانیا و آلمان شانس پیروزی هر کدام را محاسبه کرده است
ادامه مطلب »
کدام قضات صلاحیت رسیدگی به پروندههای مفاسد اقتصادی و مالی را دارند؟تهران - ایرنا - رئیس قوه قضاییه آییننامه «شرایط قضات دادسرا و دادگاه در رسیدگی به جرایم مربوط به مفاسد اقتصادی و مالی و دورههای آموزشی تخصصی» را ابلاغ کرد.
ادامه مطلب »
کدام روسای جمهور سابقه پارلمانی دارند؟ رکوردزنی حسن روحانی و پزشکیان + جدولدر میان سوابق پارلمانی روسای جمهور، مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب و حسن روحانی، سابقه حضور در ۵ دوره مجلس شورای اسلامی را در کارنامه خود دارند. به گزارش خبرآنلاین، بالاخره سرنوشت نهمین رئیس جمهور ایران هم مشخص شد و مسعود پزشکیان، وزیر بهداشت دولت اصلاحات و نماینده ادوار مجلس توانست در انتخابات با مشارکت نزدیک به ۵۰ درصد راهی پاستور شود.
ادامه مطلب »
خطرناکترین ماده شیمیایی جهان چیست؟مواد شیمیایی مضر زیادی وجود دارند، اما تعیین اینکه کدام ماده شیمیایی خطرناکترین است، کار بسیار سختی است.
ادامه مطلب »
هر کدام یک ستاد انتخاباتی باشید و مردم را پای صندوق بیاوریدمسعود پزشکیان نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: روز جمعه باید مشارکت حداکثری داشته باشیم و هر کدام یک ستاد انتخاباتی باشید و مردم را پای صندوق بیاورید.
ادامه مطلب »