پرواز ۷۵۲؛ روایت یک سال جعل از موضع 'کارشناسی' - BBC News فارسی

ایران اخبار اخبار

پرواز ۷۵۲؛ روایت یک سال جعل از موضع 'کارشناسی' - BBC News فارسی
ایران آخرین اخبار,ایران سرفصلها
  • 📰 bbcpersian
  • ⏱ Reading Time:
  • 164 sec. here
  • 4 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 69%
  • Publisher: 51%

پرواز ۷۵۲؛ روایت یک سال جعل از موضع 'کارشناسی'

یکی از کلیدی ترین روایت‌های ساختگی در مورد پرونده این بوده که نهادهای رسمی، تنها در فاصله ۱۸ تا ۲۱ دی ۹۸ اطلاعات بی‌اساس منتشر کرده‌اند؛ در حالی که پس از آن مقطع هم، فرایندِ بی‌وقفه انتشار خبرهای جعلی ادامه داشتهبلافاصله پس از سرنگونی هواپیمای اوکراینی، مقام های حکومتی با ادبیاتی تخصصی یا تحقیرآمیز به رد تحلیل‌هایی پرداختند که داستان "سقوط این هواپیما بر اثر نقص فنی" را باور نداشتند.

در کنار این تاکیدات کلی، بسیاری از مقام های رسمی به بیان توضیحات "فنی" متنوع در رد دخالت نهادهای حکومتی در سقوط هواپیما پرداختند. در۱۹ دی، حسن رضایی فر رئیس "کمیسیون بررسی سانحه" سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به همین عکس اطمینان داد: "ما اصلاً در محل سایت سانحه هیچ قطعه‌ای از موشک پیدا نکردیم." یا در ۲۰ دی، ایرنا از "اطلاعات سایت فلایت رادار ۲۴" نتیجه گرفت هواپیما مورد اصابت موشک قرار نگرفته بلکه "با یک مشکل سیستمی برخورد کرده و حتی ارتباط رادیویی خود را نیز یک دقیقه پیش از سقوط از دست داده است".

در همین ارتباط خبرگزاری تسنیم، در ۱۹ دی تعریف کرد هواپیماهای مسافربری دیگری نیز در نزدیکی محل واقعه در حال پرواز بوده اند و نتیجتا "اگر این ادعای خنده دار که سامانه روشن شده و آن‌قدر بی منطق و بدون کنترل به سمت هواپیمای مسافربری شلیک کرده درست می‌بود... باید شاهد شلیک به سایر هواپیماهای مسافربری دیگر در آسمان می‌بودیم".

او به علاوه گوشزد می کرد که "بین همه بخش‌های نظامی و غیر نظامی در ایران هماهنگی کامل وجود دارد"، و می‍‌پرسید: "مگر می‌شود پدافند به هواپیمایی شلیک کند که هشت‌هزار پا ارتفاع دارد؟"وجه تمایز کارزار ضداطلاعات حکومت در پرونده هواپیمای اوکراینی، نه اشاعه روایت‌های ساختگی -که به خودی خود اتفاق جدیدی نیست- که انجام حرفه‌ای چنین کاری در پوشش "راستی-آزمایی" بوده استبه دنبال ساقط شدن پرواز ۷۵۲، چهره ها و رسانه های حکومتی ادعاهای متنوعی را انتشار دادند که مطابق آنها، کسانی که...

نظریه توطئه مرتبط با شرکت بویینگ، همان بود که ساعاتی پس از سرنگونی پرواز ۷۵۲، از سوی علی عابدزاده رئیس سازمان هواپیمایی کشوری هم تبیین شده بود: "آمریکا در چند ماه اخیر به‌علت ضرر هنگفتی که شرکت بوئینگ داده و این سومین هواپیمای بوئینگ است که اخیراً به‌علت نقص فنی سقوط کرده است، برای جلوگیری از ضرر بیشتر این شرکت این ادعا‌ها [بحث اصابت موشک] را مطرح می‌کند."

ولی حتی بعد از مشخص شدن مسئولیت سپاه پاسداران در واقعه، رسانه های وابسته به سپاه کوتاه نیامدند و با انتشار نظریه های توطئه متنوع، به سلب مسئولیت از آن نهاد ادامه دادند. به هر ترتیب، اتهام جاسوسی هواپیمای مسافربری اوکراینی در ماه های بعد، به کرات در رسانه های رسمی و فضای مجازی مورد اشاره مدافعان سپاه قرار گرفت و کار به جایی رسید که حسن نوروزی سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس دهم بر مبنای آن، مواخذه از ساقط کنندگان پرواز ۷۵۲ را بلاموضوع دانست. آقای نوروزی، که در مجلس یازدهم به سمت نایب رئیسی کمیسوین قضایی ارتقا یافت، در ۱۷ فروردین ۹۹ خبر داد: "این هواپیما تحت کنترل آمریکا قرار گرفته بود.

ادعایی که با واکنش فوری سازمان هواپیمایی کشوری مواجه شد که تصریح داشت "هیچ‌گونه انحراف پروازی از سوی هواپیمای سانحه‌دیده به اثبات نرسیده است". در گزارش مفصل ۲۱ تیر ۹۹ سازمان هواپیمایی کشوری در مورد پرواز ۷۵۲ نیز، کوچکترین نشانه ای در تایید فرضیه انحراف بویینگ اوکراینی وجود نداشت و برعکس، به خطای "۱۰۷ درجه ای" پدافند موشکی سپاه اشاره شده بود.

هرچند به فاصله ای اندک، مسئولان نظامی ایران در جلسه غیرعلنی خود در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خبر دادند که تئوری جنگ الکترونیکی مبنایی ندارد. این جلسه ۳۰ دی و با حضور نماینده سازمان هوا-فضای سپاه، جانشین فرمانده کل ارتش، رئیس کمیته ویژه بررسی ستاد کل نیروهای مسلح، رئیس هواپیمای کشوری و مدیر فرودگاه بین المللی امام تشکیل شد و در پایان آن، مجتبی ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: "ابهام در خصوص احتمال جنگ الکترونیک و هجوم سایبری در این حادثه به عنوان یکی از مباحث مطرح شد...

این خبر را خلاصه کرده ایم تا بتوانید سریع آن را بخوانید. اگر به خبر علاقه مند هستید، می توانید متن کامل را اینجا بخوانید. ادامه مطلب:

bbcpersian /  🏆 15. in İR

ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها



Render Time: 2025-03-27 13:32:32