نقدی بر ادعای محسن رنانی در نسبت زبان فارسی و توسعه

زبان فارسی اخبار

نقدی بر ادعای محسن رنانی در نسبت زبان فارسی و توسعه
ایران آخرین اخبار,ایران سرفصلها
  • 📰 Tasnimnews_Fa
  • ⏱ Reading Time:
  • 99 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 43%
  • Publisher: 51%

آخرین اخبار روز ایران و جهان ؛ خلاصه خبرهای امروز ایران را در خبرگزاری تسنیم بخوانید

به نظر لازم است به طور جدی زبان‌شناسان به نظریه آقای آشوری که زبان فارسی را «زبانی بسته» یا در بحران می‌پندارد، بپردازند و مجدداً با دید عمیق‌تری آن را نقد و بررسی کنند.

با رویارویی با کثرت فهم‌های دیگر، در ذهن من از اعتبار ایدئولوژی و باورهایم کاسته می‌شود. این‌گونه است که آدمی پای به مرحله‌ رواداری می‌گذارد و زیست روادارانه را می‌آموزد و زبانش به روی زبان‌های دیگر و فهم عالمِ معنایی‌شان باز می‌شود. بنابراین، درخور‌ترین ابزار رواداری وجود فناوری و ابزارهای زبانی مناسب برای کسب، دریافت و خلق کلمات و مفاهیم جدید است و چنین امکانی در بستر زبان باز فراهم می‌شود.

او ادامه می‌دهد: من نمی‌توانم بفهمم که چگونه جامعه ای بدون داشتن فیلسوف، می‌تواند دانشمندان و عالمان بزرگ در رشته‌های دیگر داشته باشد و تمدنی بیافریند و امروز باید گفت قابل فهم که نیست، هیچ، بلکه امکان پذیر هم نیست که جامعه ای در گذشته خویش به اندازه کافی فیلسوف نداشته باشد و در درازنای تاریخ در زبانش نیازی برای داشتن معادلی برای کلمه فیلسوف احساس نکرده باشد و هر گاه می‌خواهد به سخنان عبثی اشاره کند، اصطلاح فلسفه بافی را به کار ببرد و آنگاه چنین جامعه ای بتواند «توسعه» بیافریند.

نظریه داریوش آشوری که در کتاب «زبان باز» نشر مرکز مطرح شد در نشستی در شهر کتاب توسط علی‌محمد حق‌شناس و علی صلح‌جو و کامران فانی در مهرماه 1387بررسی و نقد شده است، البته داریوش آشوری هم مطلبی در پاسخ به آن ایرادها نوشت که ارزشمند است. کامران فانی هم در این نشست اظهار کرد: ما در حوزه‌ علم، مشکل واژگان نداریم. زبان چیزی نیست که با واژه ساخته شود. درواقع، کوچک‌ترین واحد اندیشه، جمله است. آن‌چه ما نیاز داریم، جمله‌سازی است و نه واژه‌سازی. جمله‌سازی نیاز به تفکر دارد. مشکل ما، مشکل لفظ نیست؛ مسئله‌ اصلی ما، مفهوم‌سازی است. اگر مشکل پریشان‌اندیشی داریم، به این سبب است که مشکل مفهوم‌سازی داریم. اندیشیدن تابع پارامترهای مختلف است و مسئله پیچیده‌تر از واژه‌سازی است.

اگر برداشتم درست باشد آقای آشوری دو پیش‌فرض در این نظریه دارند: یک، توسعۀ زبانی مقدم بر توسعه فرهنگی/اقتصادی است؛ دو، زبان فارسی زبانی بسته، غیرقابل‌توسعه و تحول‌ناپذیر است. نتیجه اینکه ایران توسعه فرهنگی/اقتصادی پیدا نکرده و به جامعه‌ای باز تبدیل نشده است زیرا زبان فارسی زبانی بسته بوده و امکان این امر را فراهم نکرده است. به نظرم به هر دو پیش‌فرض این استدلال نقدهای زیادی وارد است.

این خبر را خلاصه کرده ایم تا بتوانید سریع آن را بخوانید. اگر به خبر علاقه مند هستید، می توانید متن کامل را اینجا بخوانید. ادامه مطلب:

Tasnimnews_Fa /  🏆 14. in İR

ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها

Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.

هاشمی رفسنجانی: حزب کارگزاران سازندگی بر اصول عدالت و توسعه متمرکز استهاشمی رفسنجانی: حزب کارگزاران سازندگی بر اصول عدالت و توسعه متمرکز استمحسن هاشمی رفسنجانی در اولین کنگره استانی حزب کارگزاران سازندگی در همدان، فعالیت های حزب را تشریح کرد و بر اصول عدالت، توسعه و صلح پایدار تاکید نمود.
ادامه مطلب »

بازگشت حسن انوری به موسسه دهخدابازگشت حسن انوری به موسسه دهخداحسن انوری، لغت‌نامه‌شناس، استاد بازنشسته زبان و ادبیات فارسی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی پس از دو سال کناره‌گیری از موسسه دهخدا، اعلام کرد به این مؤسسه بازگشته است.
ادامه مطلب »

منابع ساحلی ایران مغفول مانده‌اندمنابع ساحلی ایران مغفول مانده‌اندنماینده رئیس‌جمهور در هماهنگی سیاست‌های توسعه دریامحور گفت: توسعه دریامحور با تمرکز بر بنادر و صنایع دریایی، علاوه بر اشتغال‌زایی گسترده، توزیع متوازن جمعیت را در کشور تسهیل می‌کند.
ادامه مطلب »

معاون وزیر:دانشجویان ۹۰ ملیت در مراکز آموزش زبان فارسی پذیرش شده‌اندمعاون وزیر:دانشجویان ۹۰ ملیت در مراکز آموزش زبان فارسی پذیرش شده‌اندشیراز - ایرنا -معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: تاکنون دانشجویانی از ۹۰ ملیت مختلف در مراکز آموزش زبان فارسی مشغول به فراگیری این زبان هستند.
ادامه مطلب »

آغاز دوره جدید آموزش زبان فارسی در تایلندآغاز دوره جدید آموزش زبان فارسی در تایلندرایزنی فرهنگی ایران در تایلند با همکاری مدرسه دارالعلم ساهاویتی بنیاد و مؤسسه دارالزهرا (س)، دورۀ جدید آموزش زبان فارسی با عنوان «فارسی برای ارتباطات» را برگزار کرد.
ادامه مطلب »

مسعود پزشکیان: انصاف و رضایت مردم هدف بیمه و توسعه استمسعود پزشکیان: انصاف و رضایت مردم هدف بیمه و توسعه استمسعود پزشکیان در همایش بین‌المللی بیمه و توسعه تاکید کرد بر انصاف در مدیریت و رعایت حقوق مردم و همگونی خدمات بیمه ای در کشور
ادامه مطلب »



Render Time: 2025-02-21 04:11:41