افزایش رقم وام ازدواج برای جوانان و تازه ازدواج کرده ها بسیار شیرین است اما صفهای طولانی و گاها عمدی در سایت بانک مرکزی این شیرینی را تبدیل به تلخی کرده است؛ آیا دلیل بانک مبنی بر نداشتن منابع کافی برای پوشش صف متقاضیان درست است؟ چرا بانک ها حاضر نیستند از منابع قرض الحسنه جاری و پس انداز خود وام ازدواج و فرزندآوری بدهند؟ در میزگردی با حضور دو...
به گزارش ایسنا، در این روزها هرکسی که در جریان ازدواج و تشکیل زندگی باشد، از اهمیت وام ازدواج و تأثیر آن بر آغاز زندگی مشترک اطلاع دارد. وام ازدواج از سال ۸۸ و با ارقام ۳ و ۵ میلیون شروع شد و امروز به حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان رسیده است. این افزایش رقم وام ازدواج برای بسیاری از زوجین شیرین است اما صف طولانی این وام در بانکها موجب تلخی این شیرینی شده است.
اهمیت موضوع وام ازدواج و فرزندآوری در این است که اگر این وام اندک، گرهای از مسئله ازدواج و به تبع جمعیت را باز کند، اثرات اقتصادی زیادی هم در جامعه دارد؛ چرا که وام ازدواج هم منجر به تحریک تقاضا در بازار میشود و هم با افزایش جمعیت و نیروی اشتغال در دراز مدت، منجر به رشد اقتصادی! اگر ما جایگاه نهاد بانک را در اقتصاد بدانیم متوجه میشویم که قدرت خلق پول و خلق اعتبار یک امتیاز و رانت ویژه به بانک هاست و سال هاست که مجوز بانک جدیدی داده نمیشود و در ازای این امتیازات نیز در تمام دنیا انتظاراتی از بانک دارند. از جمله این انتظارات این است که بخش تولید را تامین مالی کند یا مسئولیت اجتماعی بر عهده گیرد.
زیاندهترین بانکها بیشترین سود را به سپردهها میدهند بنابراین ما چگونه میتوانیم کسب و کار بانکی را با سایر کسب و کارها مقایسه کنیم؟ اصلا قابل قیاس نیست و اینکه گفته شود نه تسهیلاتی به آنها تکلیف شود و نه به نظام کسب سود و زیان و منطق اقتصادی خدشهای وارد شود، درست نیست چون هم بانک با بقیه کسب و کارها تفاوت دارد و هم دولت باید به دلیل امتیاز و قدرت خلق پولی که به آنها داده بر بانکها نظارت کند.
تسهیلات ازدواج انحراف ندارد چراکه سند ازدواج یا سندی مبنی بر فرزندآوری ارائه می شود که مورد تایید سازمان ثبت احوال است. وام ازدواج و فرزندآوری خرید و فروش نمیشود، بنابراین انحراف پایینتری نسبت به سایر تسهیلات دارد. بانکهای خصوصی هیچ نقش و تکلیفی در تسهیلات تکلیفی همچون وام ازدواج، فرزندآوری و ... ندارند اما چرا عمده بانکهای خصوصی زیانهای کلانی دارند؟
بنابراین حمایت از ازدواج و فرزند در کشور ما اهمیت بسیار بالایی دارد اما تنها حمایتمان در قالب وام ازدواج است و عملا هیچ کار دیگری انجام نمیدهیم؛ نه مالیات فردی که فرزند دارد کاهش مییابد و نه هزینه درمان. کمکهزینههای آموزش و یا کمکهزینههای مهدکودک و ... به او تعلق نمیگیرد. در کوتاه مدت نیز همینگونه است. درکشورهایی همچون شرایط فعلی ایران می بینیم که تقاضا کم است و شرکتها فروششان کاهش یافته و انبارهایشان مملو از اجناس مختلف شده است. در این شرایط چه چیزی بهتر از وام ازدواج که تقاضای خرید کالا ایجاد میکند؟ به ویژه این که انحراف بسیار کمتری نیز دارد.
نبی زاده: کمتر از سه درصد است، اگر در سال ۱۴۰۳ کلاً ۳۸۰ همت به وام فرزندآوری و ازدواج تخصیص داده میشد یا تا انتهای سال تخصیص داده شود، صف صفر میشد. علاوه بر این باید با سیاستهای مالیاتی و سیاستهای یارانهای تکمیل شود. اگر میگوییم یارانه به اقشار نیازمند، خانوادهدار بودن او را نیز در نظر بگیریم. اگر مالیات بر حقوق هر سال در بودجه تصویب میشود، این متاهل بودن و فرزنددار بودن نیز در آن منظور شود.
برای وام ازدواج و فرزندآوری بانکها موظف هستند که از سپردههای قرضالحسنه جاری و پس انداز استفاده کنند. این محاسباتی که ما میگوییم که بانک ها منابع قرض الحسنه دارند، فقط برای این است که بگوییم شما از سپرده صفر منابع خود را تجهیز کردید چرا میگویید که منابع ندارید؟ بانک ها خالق اعتبار هستند، هنگامی که بانک وام تسهیلات ازدواج میدهد به سرعت در بانک دیگری به سپرده تبدیل میشود. ما درباره سه درصد تسهیلات صحبت میکنیم نه ۵۰ درصد تسهیلات، ۳ درصدی که خودش مجدد تبدیل به سپرده قرض الحسنه می شود.
در حالی که وام های خرد مثل وام ازدواج تقاضا را در اقتصاد تحریک میکند و ظرفیت تولید ما را کامل میکند. از این طریق تورمی را که از محل تورم هزینه است، کاهش می یابد چون ظرفیت تولید را افزایش داده ایم. رهگشا: به همان دلیلی که قدرت تجهیز منابع با هزینه صفر دارد. مگر بانک به تمام منابعی که جذب میکند سود ۲۳ درصد میدهد؟ بنابراین تمام تسهیلات آن نیز نباید سود ۲۳ درصدی دریافت کند. مسئله این است که بانک مرکزی اعمال قدرت نمیکند. خود بانک مرکزی برای بانکهای دیگر سهمیهای را در نظر میگیرد و تمام بانکها نیز میگویند که بیش از ۱۰۰ درصد این سهمیه را داده اند و بانک مرکزی نیز میگوید ما محقق کردهایم.
مگر بانک به تمام منابعی که جذب میکند سود ۲۳ درصد میدهد؟ بنابراین تمام تسهیلات آن نیز نباید سود ۲۳ درصدی دریافت کند. مسئله این است که بانک مرکزی اعمال قدرت نمیکند.رهگشا: ابتدا این تسهیلات تکلیفی که واقعا مطلوب نیستند و تحمیل بار مالی دولت بر دوش بانکها باید اصلاح شود یعنی ما دراین زمینه با نظام بانکی همراه هستیم ولی وام ازدواج و فرزند مسئولیت اجتماعی بانک هاست.
ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها
Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.
دو سناریو برای تعیین وام ازدواج و فرزندآوری؛ وام ازدواج افزایش مییابد؟روزنامه دنیای اقتصاد گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره وام ازدواج و فرزندآوری را بررسی کرده است. به گزارش دنیای اقتصاد، یک پژوهش به بررسی چالشهای ساختاری سیاستهای اشتغالزایی و تسهیلات ازدواج و فرزندآوری پرداخته است.
ادامه مطلب »
جزییات جدید از میزان تسهیلات ازدواج و فرزندآوری در بودجهسخنگوی کمیسیون تلفیق در زمینه میزان وام ازدواج ووام فرزندآوری در سال آینده توضیحاتی ارائه کرد.
ادامه مطلب »
متقاضیان وام ازدواج و فرزندآوری بخوانند/ پرداختهای وام چه تغییری کرده است؟طبق اعلام بانک مرکزی، از ابتدای امسال تا ۳۰ آبان ماه، پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از مرز ۱۷۳ همت گذشته است.
ادامه مطلب »
متهم ردیف اول بازگشت اضافهوزن: حافظۀ سلولبراساس یک پژوهش علمی، چاقی بر روی سلولهای چربی هم اثر میگذارد و این سلولها در آینده با «به یاد آوردن» اضافهوزن، در برابر تلاش برای کاهش وزن مقاومت میکنند.
ادامه مطلب »
تغییر مبلغ و شرایط وام ازدواج در سال آینده + اعلام جزییاتمرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد کرده است در سال ۱۴۰۴ مبلغ فردی وام ازدواج زیاد نشود.
ادامه مطلب »
کشوری: بانک مرکزی مکلف به پرداخت تسهیلات فرزندآوری و ازدواج شدسخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس گفت: در جلسه کمیسیون اصل نود مقرر شد که بانک مرکزی تسهیلات فرزندآوری و ازدواج را تا پایان سال به متقاضیان ثبت نام کننده پرداخت کند.
ادامه مطلب »