یک پژوهشگر فلسفۀ تربیت گفت: مدارس مسجدمحور داعیهدار تمدنسازی هستند، اما با گزینش و جزیرهایشدن خود و ضدیت با تکثر در جامعه، امکان ساخت تمدن را از خود سلب میکنند.
حسین سیستانی، معلم و پژوهشگر فلسفهٔ تربیت، به خبرنگار ایسنا گفت: پیش از ورود آثار مدرنیته به ایران، نهاد دین در جایگاه مهمترین نهاد ادارهکنندهٔ امور اجتماعی بود و تنظیمگری و راهبری عمدۀ نیازهای جامعه را به عهده داشت. از آنجایی که یکی از الزامات ادارۀ هر جامعهای، دستگاه و نظام تربیتی آن جامعه است، در نظام اجتماعی بومی ما بازار و مسجد نسبت شفاف و درهمتنیدهای با یکدیگر داشتند.
سیستانی با بیان اینکه بعد از وقوع مدرنیته در غرب، افراد تحصیلکرده با ریشههای مسیحی، پداگوژی یا علم تعلیم و تربیت را شکل دادند، افزود: همین اتفاق در کشور ما نیز با تأخیر رخ داد. میرزا حسن رشدیه، کسی است که خودش طلبه بود و در خانوادهٔ روحانی زیست میکرد. همین فرد اولین مدرسهٔ مدرن را در ایران بنا گذاشت. همزمان با تلاش خودآگاهانۀ میرزا حسن رشدیه با هدف اعمال تغییرات و اصلاحات، مداخلههایی از سوی بیگانگان وارد میشود. این بیگانگان، مدارس میسیونری را در ایران تأسیس کردند.
او توضیح داد: محور مرکزی دنیای مدرن عقلانیت و خرد و محور مرکزی جریانات تحجر گرایشهای مناسکی است. اما انقلاب اسلامی مدعی بازگشت به سمت عقلانیت توحیدی بود. این پارادایم یا الگووارۀ سوم، یعنی انقلاب اسلامی که نه از الگوی متحجرانه پیروی و نه الگوی الحادی را تأیید میکند، باید در حوزههای مختلف مابهازای خود را ارائه دهد.
سیستانی با توصیف مسجد _ مدرسهها اضافه کرد: مسجد _ مدرسهها در فرم نشستن بچهها سر کلاس، محتوای آموزشی، تأمین اقتصاد و شهریه و تأمین مالی معلمان فرآیند جدیدی خلق کردند. آنها هیچ شباهتی با مدارس مدرن ندارند. برخی دروس مدرسهای مانند ریاضی چندان در مسجد _ مدرسهها ارائه نمیشود؛ زیرا مسئلهٔ آنها متفاوت است. برای مثال، جملهسازی و حروف الفبا را پیش از هفتسالگی آموزش میدهند. پروژههای اصلی آنان، اردوهای زیارتی، برگزاری هیئت و ... در کنار مدرسه است.
این پژوهشگر فلسفهٔ تربیت با بیان اینکه مسجد _ مدرسهها علیرغم تفاوت با نظام غربی در فرم و ظاهر، بسیار به آن نظام نزدیکاند، افزود: این گروه با ادبیات خصوصیسازی در آموزشوپرورش قرابت نزدیکی دارند. به نظر میرسد که تنها جریانهای اصلاحطلب و طرفدار ایدۀ بازار آزاد، موافق با خصوصیسازی باشد، اما پرچمداران خصوصیسازی در آموزشوپرورش شاید در دنیا اصولگرایان هستند. این مدارس، اتحادیهای تحت عنوان مدارس اسلامی، تشکیل دادهاند و حدود ۳ هزار عضو دارند و کاملاً متشکل شدهاند.
ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها
Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.
ترس از «نسل گمشده»؛ آغاز سال تحصیلی در غزه بدون مدرسهسال تحصیلی جدید در سرزمینهای فلسطینی به طور رسمی از روز دوشنبه آغاز شد، اما تمامی مدارس غزه پس از ۱۱ ماه جنگ و هیچ نشانهای از آتش بس، تعطیل هستند.
ادامه مطلب »
مدارس استان زنجان آماده بازگشایی در مهر ماهمدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان گفت: مدارس زنجان آماده میزبانی از دانشآموزان در اول مهر ماه هستند.
ادامه مطلب »
وزیر آموزش و پرورش: برنامه درسی مدارس باید بازمهندسی شودتهران - ایرنا - وزیر آموزش و پرورش گفت: برنامه درسی مدارس باید بازمهندسی شود زیرا خلاءهای زیادی دارند و خشک، منفعل و استعدادکش هستند.
ادامه مطلب »
آیا سمپادی شدن تنها راه کسب رتبه برتر در آزمون سراسری استتهران- ایرنا- نتایج کنکور سراسری دانشگاهها و مراکز آموزشی نهم شهریور اعلام شد که بر اساس آن از ۳۰ نفر دارای رتبه برتر ۲۲ نفر، دانشآموزان مدارس سمپاد هستند.
ادامه مطلب »
ثبتنام ۱۰ هزار دانشآموز اتباع در سمنان/ الزام مدارس به رعایت نسبت ۸۰ به ۲۰مدیرکل آموزش و پرورش استان سمنان از ثبتنام حدود ۱۰ هزار دانشآموز اتباع در مدارس این استان خبر داد و گفت: دانشآموزان اتباع تنها در شهرستانهای غربی استان مجاز به تحصیل هستند.
ادامه مطلب »
۷۵ درصد رتبههای برتر کنکور سمپادی، از مناطق محروم بودندوزیر آموزش و پرورش گفت: بیش از ۷۵ درصد دانشآموزان قبول شده در رتبههای برتر کنکور که سمپادی بودند، متعلق به مدارس سمپاد مناطق دو و مناطق محروم هستند.
ادامه مطلب »