علی خاوری، رهبر حزب توده ایران که بود و چگونه به رهبری رسید؟

ایران اخبار اخبار

علی خاوری، رهبر حزب توده ایران که بود و چگونه به رهبری رسید؟
ایران آخرین اخبار,ایران سرفصلها
  • 📰 iranwire
  • ⏱ Reading Time:
  • 101 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 44%
  • Publisher: 63%

روز ۲۹ اسفند ۱۳۹۹، پیرمردی ایرانی در برلین جان سپرد که رفتنش را می‌توان پایان دوره‌ای از تاریخ جنبش چپ در ایران دانست. علی_خاوری که از سال ۱۳۶۲ رهبری حزب_توده ایران بود، دو روز پیش از تولد ۹۸ سالگی در تبعید جان سپرد. اخبار_ایران گزارش arash_tehran 👇

در آخرین جمعه قرن چهاردهم شمسی، روز ۲۹ اسفند ۱۳۹۹، پیرمردی ایرانی در برلین جان سپرد؛ پیرمردی که رفتنش را می‌توان پایان دوره‌ای از تاریخ جنبش چپ در ایران دانست. علی خاوری که از سال ۱۳۶۲ رهبری حزب توده ایران را به عهده داشت، دو روز پیش از جشن تولد ۹۸ سالگی خود در تبعید جان سپرد.

خاوری جزء چهر‌ه‌هایی بود که پیش از کودتای ۲۸ مرداد که سرکوب حزب فی‌الحال شدت گرفته بود، از ایران رفت. بعدها حزب توده او را به همراه چند نفر از جمله سرهنگ‌‌های توده‌ای «نوایی» و «چلیپا» به پکن، پایتخت جمهوری خلق چین که در اکتبر ۱۹۴۹ به رهبری «مائو تسه‌تونگ» برپا شده بود، فرستاد. کار توده‌ای‌ها این بود که در دانشگاه آن شهر درس فارسی بدهند و برنامه‌های فارسی رادیو پکن را اداره کنند.

با این حساب حزب توده هم با استبداد شاه مخالف بود هم با شیوه‌های غالب مبارزه مسلحانه. خاوری در هیچ کجای حرف‌هایش حرفی از خواست سرنگونی سلطنت نزد و خواهان عملی شدن وعده‌های انقلاب مشروطیت بود. وقتی شاه در همین سال‌ها دست به «انقلاب سفید» زد، بسیاری از نظریه‌پردازان حزب توده نظر مثبتی نسبت به آن داشتند، به‌خصوص پس از آن‌که شاه روابط دیپلماتیک و تجاری با اتحاد شوروی و بلوک شرق نیز برقرار کرد.

خاوری در خاطرات اخیرش دیدار با آیت‌الله «هاشمی رفسنجانی»، سرپرست وقت وزارت کشور را به یاد می‌آورد. به گفته خاوری رفسنجانی به او گفته که «کشور ما به یک حزب چپ معتقد به انقلاب نیازمند است و ما فکر می‌کنیم که توده‌ای‌ها دارند خوب از انقلاب دفاع می‌کنند.» او اما در بازگویی این خاطره می‌گوید وقتی گزارش این صحبت «طولانی» با رفسنجانی را به هیات سیاسی حزب داده، در ضمن افزوده که در چشم این روحانیِ‌ نزدیک به خمینی «برق چشم افعی» را دیده است.

همکاری حزب توده و دولت کمونیستی افغانستان البته به نفع هردو طرف بود. کمونیست‌های ایرانی اکثرا تحصیلات عالی داشتند و به دولت نوپای افغانستان در زمینه‌های مختلف مثل نظام پزشکی و رسانه‌های گروهی کمک رساندند. بسیاری مشغول تدریس در دانشگاه کابل شدند که در آن سال‌ها به تعلیمات مترقی و حضور بی‌سابقه زنان دانشجو معروف بود.

در این سال‌ها البته شاهد دگرگونی‌های عظیمی در جنبش جهانی کمونیسم بودیم که مدت کوتاهی بعد با فروپاشی بلوک شرق و اضمحلال اتحاد شوروی جهان را تکان داد. این تحولات با به قدرت رسیدن «میخائیل گورباچف» در مسکو در سال ۱۹۸۵ آغاز شد؛‌ هم او که از اولین تصمیماتش آغاز خروج نیروهای شوروی از افغانستان بود که شد مقدمه سقوط دولت کمونیستی و روی آمدن اسلام‌گرایان در این کشور.

این خبر را خلاصه کرده ایم تا بتوانید سریع آن را بخوانید. اگر به خبر علاقه مند هستید، می توانید متن کامل را اینجا بخوانید. ادامه مطلب:

iranwire /  🏆 4. in İR

ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها

Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.

علی یونسی و امیرحسین مرادی؛ یک سال شکنجه برای اعتراف تلویزیونیعلی یونسی و امیرحسین مرادی؛ یک سال شکنجه برای اعتراف تلویزیونی
ادامه مطلب »

گفت‌وگو با هم‌بندی سابق علی یونسی؛ با دانشجوی نخبه در زندان چه می‌کنند؟گفت‌وگو با هم‌بندی سابق علی یونسی؛ با دانشجوی نخبه در زندان چه می‌کنند؟
ادامه مطلب »

بیدادگاه جمهوری اسلامی به روایت کاربران توییتر برای علی یونسی و امیرحسین مرادیبیدادگاه جمهوری اسلامی به روایت کاربران توییتر برای علی یونسی و امیرحسین مرادی
ادامه مطلب »

نازی عظیما: فیل مولوی، امام علی، منصور حلاج و بقیه زیر خط سانسور بودندنازی عظیما: فیل مولوی، امام علی، منصور حلاج و بقیه زیر خط سانسور بودند
ادامه مطلب »



Render Time: 2025-03-22 23:02:42