ناآرامیهای اخیر فضای سیاسی عراق را وارد مرحله جدیدی از بیثباتی کرد. این بحران بزرگ که رنگ خون به خود گرفت و در آن دستکم صد و چهار نفر جان باختند، چشمانداز تیرهای را پیش رویاین کشور قرارداده است.
فروپاشی خلافت داعش در دو سال پیش در موصل امیدها برای بهبود نسبی اوضاع و پیدایش ثبات پایدار در عراق را افزایش داده بود. همچنین کاهش تنش بین دولت مرکزی با دولت خودمختار کردستان عراق و منتفی شدن تجزیه عراق خوشبینیها را افرایش داده بود که عراق به سوی عبور از ناآرامیمستمر پیش میرود. اما اعتراضات اخیر در ادامه حرکت مشابه سال گذشته در مناطق شیعهنشین تردیدهای جدی در خصوص غلبه بر چالشهاایجاد کرده است.
او امیدوار است بااین اقدامات بلندپروازانه بتواند موقعیت خودش را تثبیت کرده و از بحران عبور کند. اعلام این اقدامات حالت شمشیر دولبه را دارد؛ ناتوانی در اجرای آنها که احتمالش زیاد است، موقعیت نخست وزیر عراق را شکنندهتر میکند. همچنین اعلام آنها نیز او را آسیبپذیر ساخته که اگر دولت توانایی اجرای وعدههای یادشده را داشته است چرا پیش از اعتراضات آنها را اجرا نکرده است؟
دیدگاهی دیگر نیز معتقد است که اقدامات هر دو طرف باعث شکلگیری خشونت ناموجه شده است. در صفوف معترضان نیز کسانی بودهاند که از سلاحهای گرم استفاده کرده و پلیس را هدف قرار دادهاند. حشد الشعبی و شبهنظامیان شیعه دیگر متهم ماجرا هستند که اکثر معترضان آنها را مسئول کشته شدن معترضان میدانند که به صورت تکی و هدفمند شلیک کردهاند. برخی نیز مدعی شدهاند که نیروهای سپاه قدس معترضان عراقی را آماج گلوله قرار دادهاند. راست آزمائیاین ادعا دشوار است.
به عبارت دقیقتر معلوم نیست برخوردهای خشن در چه سطحی از هرم قدرت عراق تصمیمگیری شده است. واکنش خشمگینانه نیروهای حشد الشعبی نسبت به معترضان و متهم کردن آنها به پیاده نظامهای"مثلث عبری- عربی و غربی" گویای مخالفت آنها با اعتراضات و استفاده از هر روشی برای متوقف ساختن آن است. در عین حال احتمال اینکه برخی نیروهای افراطی در صفوف معترضان اقدام به تحریک نیروهای امنیتی و یا شلیک به سمت آنها کرده باشند، نیز کم نیست. اما در تحلیل آخر مسئولیت اصلی بر عهده دولت عراق و نهادهای امنیتی آن است.
کلید اصلی موضعگیری خامنهای تاکید بر شیعهگرایی در مناسبات سیاسی عراق است که از دید معترضان عراقی مسئلهای مشکلساز تلقی میشود. مداخله جمهوری اسلامی در عراق و بخصوص موقعیت بالادستی حشد الشعبی و سپاه بدر در فضای سیاسی این کشور از موضوعات مورد توجه معترضان بود. در بین دولتهای خارجی، جمهوری اسلامی بیشترین نقش مخرب در عراق را داشته و مجال ساماندهی مناسبات این کشور بحران زده بر اساس عناصر کاملا عراقی را سلب کرده است.
فساد بالا و سرسام آور در بین مقامات حکومتی دیگر عاملی است که باعث انفجار خشم مردم شده است. سرکوب خشن اعتراضات در عراق باعث شده است که برای اولین بار بحث تغییر نظام سیاسی نیز مطرح شود. آتش زدن ساختمان برخی احزاب و گروههای سیاسی و همچنین وزارتخانهها گویای شدت بحران اعتماد سیاسی و شکاف بین احزاب و معترضان به وضع موجود است، از اینرو میتوان گفت شکلگیری اعتراضات اخیر در عراق و گسترده شدن آن نشانگر کارنامه منفی احزاب در عراق است که باعث روی گردانی مردم شده است.
ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها
Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.
ابتلا به سرطان سینه در زنان ایران به ۱۳ هزار نفر در سال رسیدتهران - ایرنا- استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: میزان ابتلا به سرطان سینه در ایران سالانه به ۱۳ هزار نفر رسیده و این نرخ در حال افزایش است.
ادامه مطلب »
پنج دانشجوی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در سانحه تصادف در عراق جان باختند!اتوبوس حامل دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر ۲۰ کیلومتر بعد از مرز مهران و در خاک عراق با یک اتوبوس دیگر برخورد کرده که شش نفر کشته و دو نفر زخمی شدند پنج نفر از کشتهشدگان دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر بودند
ادامه مطلب »
سازمان ملل حمله تروریستی به مسجدی در بورکینافاسو را محکوم کرددبیر کل سازمان ملل حمله تروریستی روز جمعه به مسجدی در شمال بورکینافاسو را محکوم کرد. - خبرگزاری آناتولی
ادامه مطلب »
پوتین به العربیه: ما حمله به تاسیسات نفتی آرامکو را محکوم میکنیمولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در یک مصاحبه اختصاصی با تلویزیون العربیه گفته است که مسکو حمله به
ادامه مطلب »
«ایرانشهر بالاترین نرخ تالاسمی در ایران را دارد»
ادامه مطلب »