رباب: ساز کهن ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو

Kültür اخبار

رباب: ساز کهن ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو
ربابMüziğiMirası
  • 📰 isna_farsi
  • ⏱ Reading Time:
  • 74 sec. here
  • 9 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 54%
  • Publisher: 63%

رباب، ساز زهی کهن آسیای مرکزی و جنوبی، پس از فراز و نشیب های فراوان، در آذرماه ۱۴۰۳ به نام ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.

به گزارش ایسنا، رباب یکی از قدیمی‌ترین آلات موسیقی در آسیای مرکزی، جنوبی و جنوب غربی، یک ساز زهی است که از چوب خشک توت ساخته می‌شود. قدمت این ساز تا حدود یک هزار سال تخمین زده شده است. رباب در بسیاری از مناسبت‌ها از جمله در جشن‌ها، عروسی‌ها، تشییع جنازه و دورهمی‌ها نواخته می‌شود؛ سازی که پس از فراز و نشیب‌های بسیار، سرانجام در آذرماه ۱۴۰۳ در پرونده‌ای مشترک با عنوان «هنر ساختن و نواختن رباب » به نام ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت می‌شود.

اما رسیدن به این مرحله برای این ساز کهن آسان نبود؛ پرونده رباب در چند نوبت به یونسکو برای ثبت جهانی پیشنهاد شده بود اما به دلایل مختلف پذیرفته نشد و حتی یک بار هم یونسکو آن را رَد کرد. شهاب نیکمان ـ مدیر و تهیه‌کننده پرونده ثبت جهانی رباب ـ در گفت‌وگو با ایسنا، افزون بر اینکه درباره ماهیت این ساز کهن توضیح داد، زاویایی پنهانی از این پروندۀ ثبت شده را نیز آشکار کرد که در ادامه می‌خوانید: نخست، درباره ساز «رباب» توضیح دهید. «رُباب» یا «رَباب» یک ساز زهی زخمه‌ای دسته‌ کوتاه است. در دسته‌بندی سازها، سازهای زهی زخمه‌ای، سازهایی هستند که دارای سیم یا زه هستند و با زخمه زدن نواخته می‌شوند مانند تار و سه‌تار. سیم‌ می‌تواند از جنس ابریشم، روده، نایلون یا فلز باشد و زخمه هم یا با انگشت و ناخن و یا مضراب چوبی یا پلاستیکی و امثال آن زده می‌شود. رباب تعدادی سیم اصلی دارد که با مضراب نواخته می‌شود و تعداد بیشتری سیم نیز به‌ عنوان سیم‌های «واخوان» در بالای ساز قرار دارد که نقش تقویت صدای ساز را دارد. بدنه رباب شامل چهار بخش اصلی است: کاسه، که با پوست پوشیده شده است و خرک سیم روی آن قرار دارد، سینه و دسته که معمولاً با کاسه یک تکه ساخته می‌شود و سرپنجه یا تاج که محل قرارگرفتن گوشی‌های سیم‌هاست. رباب در اندازه‌های کوچک، متوسط و بزرگ ساخته می‌شود. «ربابِ متوسط» به چشم ما بیشتر آشنا است. به رباب بزرگ، «شاه رباب» می‌گویند. «شاه رباب» صدای بم‌تر و پر حجم‌تری دارد و ممکن است تعداد سیم‌های آن هم بیشتر باشد. درباره باورهای فرهنگی و جایگاه اجتماعی رباب بیشتر توضیح دهید. رباب به عنوان یک ساز باستانی در مناطق مختلف ایران‌زمین حضور داشته و نقش فرهنگی برجسته‌ای داشته اس

این خبر را خلاصه کرده ایم تا بتوانید سریع آن را بخوانید. اگر به خبر علاقه مند هستید، می توانید متن کامل را اینجا بخوانید. ادامه مطلب:

isna_farsi /  🏆 2. in İR

رباب Müziği Mirası Yün Tarihi Kültür

ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها

Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.

رباب: ساز کهن ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکورباب: ساز کهن ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکورباب، ساز زهی باستانی با قدمت هزار ساله، در آذرماه ۱۴۰۳ در فهرست میراث جهانی یونسکو به نام ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان ثبت شد.
ادامه مطلب »

کلیساهای جهانی ایران در چه وضعیتی هستند؟کلیساهای جهانی ایران در چه وضعیتی هستند؟مدیر پایگاه کلیساهای جهانی ایران، آخرین وضعیت پنج کلیسای ایران را که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، تشریح کرد و گفت: هیچ نگرانی درباره این کلیساها وجود ندارد.
ادامه مطلب »

مرمت مسجد و مدرسه آقا بزرگ کاشان با اعتباری بالغ بر ۵ میلیارد ریال انجام شدمرمت مسجد و مدرسه آقا بزرگ کاشان با اعتباری بالغ بر ۵ میلیارد ریال انجام شدرئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کاشان از پایان عملیات مرمت و بازسازی قسمت‌هایی از مسجد_مدرسه آقابزرگ کاشان نامزد ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو خبر داد.
ادامه مطلب »

مغولستان به «نوروز» پیوستمغولستان به «نوروز» پیوستمغولستان به پرونده «نوروز» پیوست و به این ترتیب این پرونده به نام ۱۳ کشور برای سومین‌بار در فهرست جهانی میراث ناملموس یونسکو ثبت شد.
ادامه مطلب »

آیین نوروز در فهرست یونسکو به ثبت رسیدآیین نوروز با الحاق کشور مغولستان به پرونده ثبت جهانی، پنجشنبه ۱۵ آذرماه، در کمیته بین‌الدولی میراث‌فرهنگی یونسکو در پاراگوئه برای بار سوم در فهرست یونسکو به ثبت رسید.
ادامه مطلب »

خروج یزد از فهرست میراث جهانی یونسکو تکذیب شدیزد - ایرنا - روابط عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد با صدور بیانیه‌ای، مطالب منتشر شده در برخی رسانه‌ها و فضای مجازی با عنوان «افزایش احتمال خروج یزد از فهرست ثبت جهانی» را تکذیب کرد.
ادامه مطلب »



Render Time: 2025-02-23 10:59:45