تجربهخوانی از کره شمالی یادداشتی به قلم کیومرث اشتریان سیاست خارجی و داخلی کره شمالی عملا در قفل پیوندهای استراتژیک با چین است. حضور چین در خلیج فارس یک نقطه عطف تاریخی در موازنه قدرت در قرن بیستویکم است متن کامل:
میگویند سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است؛ اما همواره اینگونه نیست. سیاست خارجی یک کشور هم میتواند تعیینکننده سیاست داخلی آن باشد و تکلیف نیروهای داخلی را معلوم کند. تاریخ کره شمالی در چند برهه حساس مدیون حمایتهای اساسی چین بوده است؛ چین با حمایت از رژیم «کیم ایل سونگ» در جنگ کره رابطه نزدیک «لب و دندان» میان این دو کشور را پایهگذاری کرد. این رابطه نزدیک برای کره شمالی بهتدریج سبب قطع ارتباطش با جهان و عقبماندگی و فقر گسترده در کشور شد.
چین نبض حیات اقتصادی کره شمالی را در دست دارد و تنها روزنه ارتباط این کشور با جهان است. تحریمهای بینالمللی نیز مزید بر علت شده و گیرههای وابستگی به چین را تنگتر کرده است؛ بنابراین عامل داخلی در پیدایش استبداد کره شمالی اهمیت کمتری دارد تا عامل خارجی. بنا به ملاحظات استراتژیک، چنین رژیمی ویژگیهای منحصربهفردی باید داشته باشد؛ ازجمله بیتوجهی مطلق نسبت به افکار عمومی جهانیان، قطع کامل ارتباطات با جامعه بینالملل، حاکمیت نظامیان بهمثابه محور اساسیِ وجه قدرت و اسارت استراتژیک.
آموزه چنین شرایطی برای ما آن است که نسبت به اسارت استراتژیک و به گروگان رفتن خود هوشیار باشیم و بدانیم که این گروگانگیری چه اثرات مخربی برای سیاست داخلی و خارجی ما دارد. خوشبختانه ظرفیت مدنی و مذهبی جامعه ایرانی، تعهد نیروهای درون و برونحکومتی و نیز نیروهای نظامی شرافتمند از نقاط قوت ماست که میتواند ما را تا حدودی ایمن کند؛ اما به هر حال باید هوشیار باشیم و خود را به غفلت نزنیم.
چین نخستین حضور نظامی بینالمللی خود را در خلیج فارس با توسعه همکاریهای نظامی خود در منطقه و حمایت از ادعاهای امارات نشان داد. طبیعت هر قدرت بزرگ این است که برای حفاظت از منافع اقتصادی استراتژیک خود حضور نظامی را به رخ بکشد. حضور چین در خلیج فارس یک نقطه عطف تاریخی در موازنه قدرت در قرن بیستویکم است و مهمترین پیامد آن در روابط ما با روسیه تجلی خواهد یافت: در آینه آینده نگاهی به گذشته کره شمالی داشته باشیم.
پینوشت: سالها پیش یکی از دانشجویان، که مسئولیتی هم داشت، از سفر به کره شمالی بازگشته بود. آنچنان شیفته نحوه اداره نظامی این کشور شده بود که شگفتانگیز مینمود. نمیدانم آن دانشجو اینک کجاست. امیدوارم ارتقای مقام نیافته باشد و افق بازتری از مناسبات جهانی را درک کرده باشد. چند سال پس از آن دانشجوی دیگری از خطر کره شمالی شدن ایران بیمناک و هراسان بود. در آن زمان به او قوت قلب میدادم که ایران جامعه مدنی و طبقه متوسط قدرتمندی دارد و بعید است که به چنین مهلکهای بیفتد.
ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها
Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.
متن کامل طرح ممنوعیت خروج مسئولان از کشورطرح ممنوعالخروجی مسئولان در دستور کار مجلس طرح ممنوعیت خروج مسئولان نظام پس از اتمام مسئولیت از کشور که در دستور کار هفته جاری مجلس قرار گرفته است، به دنبال صیانت از اموال و اسناد مردم کشور است.
ادامه مطلب »
عبور ناو جنگی آمریکا از تنگه تایوان خشم چین را برانگیخت – DW – ۱۴۰۱/۱۰/۱۶ارتش ایالات متحده میگوید، گذار ناو موشکانداز از تنگه حساس تایوان یک فعالیت معمولی بوده اما پکن که تایوان را جزیی از قلمرو خود میداند، از این اقدام برافروخته شده است.
ادامه مطلب »
سفره خانوادههای ایرانی باز هم کوچکتر شدهمزمان با کاسته شدن روزافزون از ارزش ریال، نتایج پژوهش «پایش فقر در سال۱۴۰۰» نشان میدهد بیش از ۳۱ درصد جامعه ایران در سال ۱۴۰۰ نتوانستهاند از پس حداقل هزینههای زندگی برآیند.
ادامه مطلب »
هزاران نفر از بستگان قربانیان نسلکشی سربرنیتسا در انتظار دریافت غرامت از هلندنزدیک به 5 هزار درخواست پرداخت غرامت به بستگان قربانیان نسل کشی سربرنیتسا از سوی دولت هلند، در انتظار بررسی است. - خبرگزاری آناتولی
ادامه مطلب »
درآمد عوارض خروج از کشور، بیشتر از پیشبینی دولتدرآمد عوارض خروج از کشور، بیشتر از پیشبینی دولت درحالیکه میزان درآمد دولت از محل عوارض خروج از کشور در ۹ ماه نخست سال به بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان رسیده است که دولت در بودجه، میزان درآمد از این محل را برای کل سال ۱۵۰۰ میلیارد تومان پیشبینی کرده بود
ادامه مطلب »
محسن جعفری راد، منتقد سینما و فیلمساز، پس از آزادی از بازداشت «خودش را کشت»در پی اعلام خبر درگذشت محسن جعفری راد، هوشنگ گلمکانی، مدیر مجله «فیلم امروز»، از بازداشت این منتقد سینما چند هفته پیش در اعتراضات کرج خبر داد و دلیل فوت او را «خودکشی» اعلام کرد.
ادامه مطلب »