بعد از حدود ۱۰۰ روز توقف، مذاکرات هستهای برای احیای برجام، اینبار در دوحه، پایتخت قطر از سر گرفته میشود. اما تا چه اندازه میتوان به نتیجهبخش بودن این مذاکرات امید بست؟
گفتگوهای احیای برجام پس از حدود سه ماه و نیم وقفه، این بار نه در وین که در خلیج فارس پی گرفته میشود. گفتگوهایی که البته در ساختاری متفاوت و بدون حضور کشورهای ۵+۱ دنبال خواهد شد.
بر اساس اصرار طرف ایرانی همچنان تهران و واشنگتن گفتگوی مستقیمی با یکدیگر نخواهند داشت و مورا وظیفه انتقال پیام بین دو هیئت را عهدهدار خواهد بود. هم ایران و هم آمریکا تاکید کردهاند که در این دور گفتگو تنها بر محورهای اختلافی متمرکز خواهد بود و قرار نیست مذاکراتی در خصوص سایر مسائل و متن کلی توافق صورت گیرد.
نکته دیگری که تردیدها در خصوص نتیجه بخش بودن گفتگوها را افزایش میدهد پیشینه مذاکرات فرسایشی و طولانی است که در ماههای اخیر شکل گرفته است. وقتی ابراهیم رئيسی در تابستان سال گذشته در تهران قدرت را به دست گرفت، چندین ماه بود که گفتگوهای احیای برجام میان ایران و قدرتهای جهانی به حالت تعلیق در آمده بود. این در حالیست که حسن روحانی در اردیبهشت ۱۴۰۰ چندین بار تاکید کرده بود که اگر در ایران اجازه داده میشد توافق حتی در اسفند ۱۳۹۹ نهایی و اجرایی شده بود.
در نتیجه آگاهی داشتن از چنین روند و البته پیشینه آن باعث میشود با دیده احتیاط نسب به نتیجه بخش بودن گفتگوها قضاوت کنیم و یاد منتظر ماند و دید در پشت درهای بسته در دوحه چه خواهد گذشت. طرف آمریکایی و البته اروپایی چندین ماه است که تاکید دارد تنها اختلاف اصلی باقیمانده با ایران موضوع خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی وزارت امور خارجه است و در صورتی که تهران از این درخواست خود که به زعم اروپا و آمریکا «فرابرجامی» است دست بکشد، سایر اختلافات قابل حل هستند.
مسئله اصلی اختلافی همچنان بحث سپاه پاسداران و خروج آن از فهرست FTO است. اینکه ایران تاکید دارد اختلافات دیگری باقی مانده دلیلش این است که تهران نمیخواهد مسئولیت شکست احتمالی مذاکرات به دوش سپاه پاسداران بیفتداما یکی دیگر از تحولاتی که در روزهای اخیر رخ داد، موضوع سفر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران بود. بعید نیست بورل در سفر خود به تهران بستهای جدید از پیشنهادات را به طرف ایرانی ارائه کرده باشد.
در سوی مقابل حدود دو هفته قبل شورای حکام در قطعنامهای از ایران خواسته به پرسشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخ دهد و همکاری خود را با این نهاد بینالمللی گسترش دهد. ایران طی این مدت با سرعت، پیشرفتها در برنامه هستهای خود را شدت بخشیده و بر میزان اورانیوم غنیسازی شده خود افزوده است، بخشی از دوربینهای نظارتی آژانس را خاموش کرده و حتی زمزمههایی در خصوص خروج از ان پی تی هم از سوی برخی جریانهای سیاسی تندرو در ایران به گوش میرسد.
ایران آخرین اخبار, ایران سرفصلها
Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.
اهداف انتقال مذاکرات احیای برجام از وین به دوحهاهداف انتقال مذاکرات احیای برجام از وین به دوحه تصمیم مقامهای تهران و واشنگتن برای انتقال مذاکرات برجام از وین به دوحه موجب نگرانی محافل تندرو در ایران از سویی و خوشبینی موافقان احیای این توافق از سوی دیگر شده است.
ادامه مطلب »
یک مقام فرانسوی: رهبران گروه هفت در باره احیای مذاکرات برجام رایزنی میکنندبخشی از این گفتگوها یکشنبه شب در جریان ضیافت شام سران کشورهای ثروتمند جهان انجام میشود و بخش مفصلتر آن به صبح سه شنبه بین سران فرانسه، بریتانیا، آلمان و ایالات متحده موکول شده است.
ادامه مطلب »
واکنش وزیر دفاع اسرائیل به گزارش «حمایت» فرماندهان ردهبالای ارتش از احیای برجامیک روزنامه اسرائیلی گزارش داد فرماندهان کلیدی ارتش اسرائیل از نهایی شدن توافق بین تهران و قدرتهای جهانی حمایت میکنند.
ادامه مطلب »
اختلاف میان فرماندهان ارشد ارتش رژیم صهیونیستی درباره احیای برجاماختلاف میان فرماندهان ارشد ارتش رژیم صهیونیستی درباره احیای برجام برخی رسانههای صهیونیستی در گزارشی اعلام کردند که مقامات نظامی ارشد این رژیم در خصوص مساله مذاکرات احیای توافق هستهای ایران اختلاف نظر دارند و برخی مقامات و نهادها حامی احیای برجام هستند.
ادامه مطلب »
فرانسه خواستار بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی شددر اقدامی که به نظر میرسد انگیزه اصلی دور جدید مذاکرات احیای توافق هستهای 2015 موسوم به «برجام» در قطر باشد، فرانسه خواستار بازگشت نفت ایران به بازارهای
ادامه مطلب »
آمریکا: دور جدیدی از مذاکرات هستهای غیرمستقیم با ایران آغاز میشودهمزمان با تاکید وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه طی هفته جاری دور جدیدی از مذاکرات غیرمستقیم با ایران درباره پرونده هستهای آن در قطر آغاز میشود، یک
ادامه مطلب »